Co mají společného tito zástupci? Já odhaduji, že předkové se dostali na naše území v roce 1039 = R-Z283, R-BY30697, R-Y2905, R-YP1364, R-M198
s
http://www.yfull.com/share/yreport/2dd83950dd04b9893011c1cb05966dac/
Myslím, si, že na to není tak jednoduché odpověďět. Já jsem zaměřený při zkoumání na svou jedinou skupinu a k "řešení" používám http://scaledinnovation.com/gg/treeExplorer.html, používá to pokud se nepletu data z FTDNA. Takže ty počty lidí by měli odpovídat právě tomuto.
Podkladem k řešení mé skupiny jsou shody s ostatními v této skupině nebo té linii skupin. Mám skupinu, které, které je hojně zastoupena v okolí Varšavy (podle shod), přesto jimi předkové přišli do Česka z okolí Krakova kolem roku 1900. Matričně vypátrat a zjistit jak to bylo je nemožné.
Stopovat a nějak zařadit shody do nějaké linie mi přijde zatím nemožné vzhledem k jejich malé četnosti (na přesnost). Takže prozatím otázka času, ky budou shody nové. Protože zacházet takto k detailnímu roku a teorii mi přijde dost nepravděpodobné. Přeci jen ta migrace byla silná z PL právě i kolem roku 1890-1900 a to se stěhovali celé rodiny.
Zástupci výše uvedených mutací mají společného předka před 14000 lety. Souhlasím s "pierotto". Potomci obdobných mutací se na území dnešní České republiky mohli dostat i v dávné minulosti před rokem 1000 ale také i později. Já patřím k:
Západoslovanská „skupina L260 uvnitř velké„ slovanské “větve M458. M458 je velmi častá u zemí střední Evropy západních Slovanů, zejména v Polsku, České republice a na Slovensku - to je důvod, proč se jmenuje West slovanská. Nachází se také v Maďarsku, západní Ukrajině (Lvovská oblast) a východním Německu. L260 se narodila před 6500 lety v oblasti zahrnující severozápadní Ukrajinu a sousední území Běloruska a Polska, tedy v oblasti zhruba překrývající se s hypotetickou proto-slovanskou domovinou. Zdá se také, že většina prvních členů L260 se podílela na velmi úspěšné západní migraci raných Slovanů ( na částečně vylidněné území ), takže tvoří asi 15 % všech mužů mezi moderními západními Slovany). Zbývající původní členové L260 (vykazující vyrovnanější poměr YP1337 / YP256) byly malou minoritní složkou mezi ranými otroky migrujícími na východ (3-4% mezi moderními východními Slovany) nebo na jih (asi 1% mezi moderními jižními Slovany). YP256 a YP1337 vznikla před 2500 lety. To, že je YP256 početnější naznačuje původní polskou většinu. YP 1337 naznačuje větší zastoupení rusínskou menšinou. Vzácná linie YP1337 se odchýlila od svého bratra (běžnější R-YP256) asi před 2500 lety. Před 1750 lety se však náhle rozšířila napříč střední a východní Evropou, z dnešního Maďarska do Litvy a z dnešní České republiky do Ruska. Nejstarší členové YP1337 pravděpodobně tvořili významnou část mezi Wislany (ale také mezi mnoha dalšími západoslovanskými, východoslovanskými a dokonce i jihoslovanskými kmeny). Všechno výše je velmi spekulativní a je potřeba mnohem více údajů o fylogenetické struktuře YP1337 a o geografickém rozložení jednotlivých podskupin, než bude s dostatečnou jistotou rekonstruovat migrace členů YP1337. Bohatí ranní Slované bohužel buď zpopelnili mrtvé, nebo použili pohřební rituál, který nezanechal žádné archeologicky detekovatelné stopy, takže šance na jakékoli staré výsledky DNA, které nám pomáhají odpovědět na tuto otázku, jsou relativně nízké. Ani pozdější migrace na území Čech v roce 1039 ( zajatci Břetislava I ) nezanechala po sobě archeologické ani písemné stopy.------------------------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------------------------
Great Moravia-slk.png: Autor: I, Helix84, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2334983